فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 87 (بهار 1396)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 87 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله سید محمد خامنه ای صفحه 3
  • مقصود محمدی صفحه 5
    یکی از مهمترین مسائل فلسفی که هم در طبیعیات و هم در الهیات مورد بحث و تحقیق قرار گرفته، مسئله زمان است. اندکی از متکلمان، زمان را امری عدمی دانسته و آنرا یک توهم پنداشته اند. اما آن دسته از متکلمان و حکما که زمان را امری وجودی دانسته اند در نحوه وجود و حقیقت آن نظریات مختلفی ارائه نموده اند. بعقیده گروهی از متکلمان، زمان یک امر موهوم است، یعنی در خارج مصداق عینی ندارد اما منشا انتزاع دارد. اما کسانی که برای زمان وجود عینی قائل هستند، دو گروه هند: برخی آنرا جوهر مجرد از ماده و برخی دیگر، جوهر مادی و جسمانی دانسته اند. اما نظریه غالب اینست که زمان دارای وجود عینی و داخل در مقوله «کم» میباشد، یعنی «کم متصل غیرقار است» که باعتباری مقدار حرکت و باعتبار دیگر عدد حرکت است. زمان، مقدار حرکت را در یک مسافت تعیین میکند. در واقع نسبت زمان به حرکت مانند نسبت جسم تعلیمی است به جسم طبیعی. همانگونه که جسم تعلیمی ابعاد مبهم جسم طبیعی را تعین میبخشد، زمان هم مقدار حرکت را معین میکند. از این میان ملاصدرا باریک بینی بیشتری به خرج داده و زمان را بعدچهارم موجودات مادی میداند. در این مقاله، نظریات مختلف حکما و متکلمان درباره» زمان مورد تحقیق تحلیلی قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: زمان، حرکت، تقدم و تاخر، حدوث و قدم، امتداد، مدت، دهر
  • فروغ سادات رحیم پور صفحه 19
    یکی از موارد اختلاف نظر میان ابن سینا و ملاصدرا در بحث انسان شناسی، نوع نگرش هریک به رابطه میان نفس و بدن است که این اختلاف ، از مبانی نظام فلسفی ایشان ناشی میشود. رابطه نفس و بدن در نگاه ملاصدرا، رابطه یی ذاتی و وجودی است و قول به علیت (مادی) بدن عنصری برای مرتبه طبیعی نفس، ناشی از همین موضعگیری است، در حالیکه مطابق مبانی ابن سینا، نفس صرفا در کسب کمالات وجودی و نه در اصل وجود، نیازمند بدن است و علیت ذاتی میان این دو برقرار نیست. مسئله دیگر اینست که شیخ الرئیس، ترکیب نفس و بدن را اتحادی میداند و صدرالمتالهین در اتحادی بودن ترکیب با او هم رای است اما معتقد است که تنها با قبول برخی مبانی حکمت متعالیه میتوان اتحادی بودن ترکیب مذکور را موجه کرد. مسئله مهم بعدی اینست که اگر نفس و بدن، رابطه وجودی دارند نه رابطه عارضی و اضافی، آیا تعلق نفس به بدن قطع شدنی است؟ و اگر ذو مراتب بودن نفس مسجل و مسلم است، آیا نباید بدن را نیز ذومراتب دانست تا همراهی با نفس در مراتب مختلف برای آن امکانپذیر باشد؟ بسبب تفاوت مبنا، پاسخ شیخ الرئیس و ملاصدرا به این قبیل پرسشهای زیربنایی، تفاوتهایی دارد و این مقاله قصد دارد به جستجو و تحلیل آنها و سنجش کارآمدی مبانی ایشان در نیل به مطلوب بپردازد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، ملاصدرا، نفس، بدن، ترکیب اتحادی، تعلق تدبیری، حرکت جوهری، اشتداد در وجود
  • دکترحسین کلباسی اشتری، حسن پاشایی صفحه 35
    براساس پژوهشهای گروهی از مستشرقان واسلام شناسان، تاثیر اندیشه های هرمسی علاوه بر سنتهای دینی و فلسفی در غرب، در فرهنگ ایرانی و فلسفه اسلامی و برای نمونه در آثار شیخ اشراق نیز چشمگیر بوده و مطالعه دقیقتر در این زمینه میتواند افقهای جدیدی را در عرصه ادیان تطبیقی بگشاید. پژوهشهای هانری کربن در باب حکمت و معنویت ایرانی با رهیافت پدیدارشناسانه، به این مقوله نگاه خاصی داشته و به یک معنا، مقام هرمس و سنت هرمسی در رمزگشایی آثار وی در این زمینه نقش کلیدی دارد. وی در پژوهشهای خویش، اندیشه هرمسی را بمثابه مطلع و کلید فهم معنویت و حکمت مورد توجه قرار داده است. برای تبیین بهتر این موضوع، این نوشتار بر آنست تا پیرامون آیین هرمسی، رابطه و تعامل آن با تصوف و تشیع با تاکید بر آثار هانری کربن، گزارش و تحلیلی را عرضه دارد. بدین منظور مروری خواهیم داشت برساختار و مبانی سنت هرمسی، سپس تحلیلی در باب نسبت میان اندیشه» هرمسی با تصوف و تشیع از نگاه کربن عرضه17 خواهد شد و سرانجام رهیافت باطنی کربن که بن مایه اندیشه و رویکرد اصلی وی در سلوک علمی و معنویش میباشد، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: هرمس، سنت هرمسی، تشیع، تصوف و عرفان، ولایت باطنی
  • محمدحسین زاده، اعظم قاسمی، محسن جوادی، هادی وکیلی صفحه 51
    قواعد حکمت متعالیه و همچنین مشاهدات تجربی بیان میکنند که انسانها در سرشت اولیه با یکدیگر متفاوتند و همین، سبب تفاوت در اراده ها و افعال ارادی انسانها میشود. این مقاله به بررسی دیدگاه ملاصدرا درباره تاثیر سرشت انسان بر افعال اختیاری میپردازد و نقش سرشت انسان را در مسئولیت پذیری بررسی میکند. شکلگیری سرشت انسان در فلسفه ملاصدرا با مکاتب فلسفی دیگر متفاوت است؛ در حکمت متعالیه، سرشت انسان برآمده از حیثیت مادی نفس میباشد و اختلاف سرشت انسانها، از اختلاف مواد جسمانی نشئت میگیرد. ضمیمه شدن این امر به رابطه ضروری علت و معلول موجب شده تا مسئولیت اخلاقی در فلسفه او قابل تبیین نباشد. این مسئله، حکمت عملی صدرایی را با چالشهایی روبرو میکند که مهمترین آنها، چالش در تبیین نظام تکلیف و جزاست.
    کلیدواژگان: سرشت انسان، مسئولیت اخلاقی، حدوث جسمانی نفس، امکان بدیل، نظام تکلیف و جزا، ملاصدرا
  • مسعود احمدی افزادی، نواب مقربی صفحه 67
    نکته مهم و اساسی در «فص آدم» از کتاب فصوص الحکم ابن عربی، چرایی آفرینش آدم است و اینکه هدف از خلقت عالم و آدم چه بوده است؟ در مقیاس درون دینی و اسلامی، نخستین پاسخ به این پرسش همان مضمون حدیث قدسی معروف است که معرفت الهی را مبنا و دلیل آفرینش میداند. ولی این پاسخ مبتنی بر معرفت، نارساتر و نابسنده تر از آن است که همه کنه حکایت را بازگو کند و نیاز به شرح و بسط دارد. از زاویه یی دیگر نیز میتوان به این مسئله نگاه کرد. در واقع دو دیدگاه متفاوت دراینجا وجود دارد؛ یک دیدگاه، برپایه تصویر عامه مومنان به ادیان ابراهیمی است و دیگری مبتنی بر وحدت وجود. در تصویر اخیر که مهمترین انگاره معرفتگرایان در شناخت الهی است، خدا ظاهر و باطن، اول و آخر است، آدم نیز هم خلق و هم حق است؛ جامع جمیع اسمای الهی است و عالم، آیینه یی است که خدا و آدم خود را در آن میبینند و ملائکه هم، قوای عالم هستند؛ جلال و جمال، دو دست خدا، و انسان کامل، همان نفس واحده است و سخن آخر اینکه خلیفه خدا بر زمین، جامع دو صورت خدا و صورت عالم است. در این مقاله تلاش میشود، این تصویر از زوایای مختلف بررسی شود و در نهایت تصویری جامع از مسئله» مورد بحث بدست داده شود.
    کلیدواژگان: ابن عربی، آدم و حوا، خلقت، اسماء و صفات، ابلیس، ملائک
  • مهدی ذاکری، حسین عمادزاده صفحه 79
    در حکمت متعالیه ملاصدرا، منابع معتبر معرفت عبارتند از: حواس ظاهری، حواس باطنی، عقل، شهود، گواهی و نقل از نظر ملاصدرا اولین منبع کسب معرفت، حواس ظاهری است و حس مشترک، مهمترین حس باطنی انسان است. عقل که وجه تمایز انسان از دیگر موجودات است، حدی دارد که معرفت از آن حد تجاوز نمیکند. ملاصدرا عقل را به نظری و عملی تقسیم میکند و درعین حال که هر دو را منبع معرفت میشمرد، تفاوت آنها را در متعلقشان میداند. تنها، شهود است که میتواند به هر آنچه که قابل شناسایی باشد، دست پیدا کند. گواهی، اگر متواتر و مربوط به امور محسوس باشد، بعنوان منبع معرفتی غیرمستقل، معتبر است و دلیل نقلی، بخصوص در مباحث دینی، منبعی مستقل و خطاناپذیر است.
    کلیدواژگان: منابع معرفت، ملاصدرا، حواس، عقل، شهود، نقل
  • روح الله مدامی، مهدی نجفی افرا صفحه 93
    شریعت و سیاست و رابطه آن دو از مسائل مهم در اندیشه صدرالمتالهین است. مسئله سیاست که یکی از عرصه های مهم زندگی انسان است، از نگاه او مغفول نمانده است. ملاصدرا در آثار خود، اجتماعی بودن انسان را مورد تاکید قرار داده و زندگی فردی را حتی اگر همراه با شریعت باشد، کافی نمیداند. در نگاه وی، سیر تکاملی آدمی با زندگی اجتماعی امکانپذیر بوده وجامعه یی که بخواهد زمینه رشد و تکامل انسان را فراهم کند، باید مبتنی برشریعت اسلامی باشد. هرچند سیاست، در چهار محور مبدا، غایت، فعل و انفعال با دین تفاوت دارد، لکن سیاست، کاملا مستهلک در شریعت و شریعت باطن و حقیقت سیاست است. ملاصدرا رابطه میان دین وسیاست را رابطه معقول با محسوس یا باطن با ظاهر میداند؛ همانگونه که شناخت طبیعت بدون ماوراء طبیعت شناختی ناکافی است، سیاست بدون دین، موجب فرو غلطیدن انسان در ظواهر و غفلت از حقایق متعالی می شود و صدمات جبران ناپذیری برای زندگی انسان بدنبال خواهد داشت. تبیین درست اندیشه ملاصدرا بهترین سد در برابر سکولاریسم است که بر جدایی دین از سیاست تاکید دارد.
    کلیدواژگان: شریعت، سیاست، حکمت متعالیه، حاکم اسلامی، سکولاریزم
|
  • Maqsud Mohammadi Page 5
    One of the most important philosophical problems which has been discussed and explored in both physics and theology is time. A few theologians have considered time to be a non-existent entity and an illusion. However, those theologians and philosophers who view time as an existential entity have presented various theories regarding the way of its existence and its truth. A group of theologians believe that time is an illusory thing, that is, it lacks an objective referent in the outside but has an origin of abstraction. Nevertheless, those who attribute an objective existence to time can be divided into two groups: some consider it to be an immaterial substance, and some others believe that it is a material and corporeal substance. However, the dominant theory holds that time enjoys an objective existence under the category of “quantity”; in other words, it is a “non-static continuous quantity” which is equal to the amount of motion in a sense, and the number of motion in another sense. Time measures the amount of motion over a specific distance. In fact, the relation of time to motion is similar to the relation of mathematical body to physical body. As a mathematical body grants determination to the ambiguous dimensions of a physical body, time also determines the amount of motion. Among all thinkers, Mulla Sadra treats this issue more meticulously and introduces time as the fourth dimension of material existents. This paper analyzes the various views of Muslim philosophers and theologians regarding time.
    Keywords: Time, origination, eternity, motion, duration, priority, posteriority, perpetual duration, continuity
  • Furugh Al-Sadat Rahimpoor Page 19
    One of the differences between Ibn Sina and Mulla Sadra in the field of anthropology pertains to their approach to soul-body relation. This difference is rooted in the principles underlying the philosophical school of each of them. The soul-body relation, according to Mulla Sadra, is an essential and existential relation, which is the reason why he argues for the elemental body functioning as the material cause of the soul’s physical level. In contrast, based on Ibn Sina’s views, the soul needs the body merely for the acquisition of existential perfections and not for its very existence. Moreover, he maintains that there is no essential causation between the body and the soul. Next, Ibn Sina holds that the soul and the body enjoy composition by way of unification, and so does Mulla Sadra; however, he maintains that it is only through accepting some of the basic principles of the Transcendent Philosophy that one can justify this union. The next problem is that if the body and the soul have an ontological relationship with each other rather than an accidental one, is it possible for the soul’s dependence on the body to be disrupted? Besides, if it is certainly obvious that the soul is graded, should one not consider the body to be graded so that it could maintain its unity with the soul at its different levels? Due to the differences between the underlying principles of their philosophies, Mulla Sadra and Ibn Sina provide different responses to the above questions. This paper aims to study such responses analytically and evaluate the efficiency of these underlying principles in addressing their intended targets
    Keywords: Ibn Sina, Mulla Sadra, Soul, Body, composition by way of unification, intensity of being, administrative attachment, trans-substantial motion
  • Hossein Kalbasi Ashtari, Hassan Pashayi Page 35
    Based on the studies conducted by a group of Orientalists and Islamologists, the effects of Hermetic thoughts on not only Western religious and philosophical traditions but also on Iranian culture and Islamic philosophy, in general, and on Shaykh Ishraq’s works, in particular, have been quite noteworthy. As a result, a more accurate study of this topic could introduce some new horizons in the realm of comparative religions. Henry Corbin’s studies of Iranian wisdom and spirituality, which follow a phenomenological approach, have paid particular attention to this issue. In a sense, Hermes and Hermetism play significant roles in deciphering the messages of his works in this regard. In his research endeavors, Corbin has focused on Hermetic philosophy as the key to understanding the meanings of spirituality and wisdom. This paper is mainly intended to provide an analytic account of Hermetism, its relationship and interactions with Sufism and Shi‘ism with an emphasis on Corbin’s works. To this end, the writers initially review the structure and basic principles of the Hermetic tradition. Then they provide an analysis of the relationship between Hermetism and Sufism and Shi‘ism from Corbin’s point of view. Finally, they explore his Batini (esoteric) approach, which lies at the heart of his philosophy and underlies his distinctive method of scientific and spiritual wayfaring.
    Keywords: Corbin, Hermes, Hermetic tradition, Shiism, Sufism, gnosis, esoteric guardianship
  • Mohammad Hosseinzadeh, Azam Ghasemi, Mohsen Javadi, Hadi Vakili Page 51
    The principles of the Transcendent Philosophy as well as empirical observations indicate that people are different from each other in their primary nature. This explains why they are different in terms of their free will and voluntary acts. The present paper investigates Mulla Sadra’s view of the effects of human nature on their voluntary acts and examines its role in accepting responsibility. The formation of human nature in Mulla Sadra’s philosophy is different from that in other schools of philosophy. In the Transcendent Philosophy, the human nature originates in the material mode of the soul, and the differences among the natures of different human beings are rooted in the differences among corporeal substances. The attachment of this affair to the necessity of the cause-effect relation is the reason why moral responsibility is not explainable in Mulla Sadra’s philosophy. This problem poses certain challenges to Sadrian practical wisdom, the most important of which is the challenge of explaining the system of duty and recompense.
    Keywords: human nature, moral responsibility, corporeal origination of the soul, alternative possibility, system of duty, recompense, Mulla Sadra
  • Masood Ahmadi Afzadi, Nawab Moqarrabi Page 67
    The most important point in the “Adam” chapter of Ibn Arabi’s book of Fusus al-hikam pertains to the whyness of the creation of Adam and the world. Within our religious and Islamic context, the first response to this question is based on the famous holy hadith that considers the Divine Knowledge as the basis and reason of creation. However, this knowledge-based response is too vague and insufficient to explain the whole story and needs to be expanded. One can view this problem from another perspective: there are, in fact, two different views; one is based on a general image of believers in Abrahamic religions, and the other rests upon the oneness of being. In the latter image, which is the most important image for epistemologists in the field of Divine Knowledge, God is both the outermost and the innermost; He is both the beginning and the end. Adam (human being) is both creation and truth; he is the gathering point of all divine names, and the world is a mirror in which God and Adam see themselves. The angels are also the powers of the world; glory and beauty are the two hands of God. Moreover, the perfect Man is the same single soul. Finally, it is noted that God’s vicegerent on Earth possesses both the image of God and the image of the world. In this paper, the writers have tried to explore this image from various angles and, ultimately, provide a comprehensive picture of the problem under debate.
    Keywords: Ibn Arabi, Adam, Eve, Creation, names, attributes, Iblis (Satan), angels
  • Mahdi Zakeri, Hossein Emadzadeh Page 79
    In the Transcendent Philosophy, valid knowledge sources include: external senses, internal senses, intellect, intuition, testimony, and tradition. In Mulla Sadra’s view, the first source of knowledge acquisition is external senses, and common sense is the most important internal sense of human beings. The intellect which distinguishes Man from other beings has a limit which restricts the magnitude of knowledge acquisition. Mulla Sadra divides the intellect into theoretical and practical types and, while considering both of them as knowledge sources, he sees their difference in their objects. It is only intuition which can access anything that is recognizable. Testimony, if widely transmitted and related to sensible affairs, is valid as a dependent knowledge source, and a transmitted reason, particularly in religious discussions, is an independent and infallible source.
    Keywords: knowledge sources, Mulla Sadra, senses, intellect, intuition, tradition
  • Mehdi Najafiafra, Rohalah Modami Page 93
    Religion and politics and the relationship between them are among the important problems in Mulla Sadra’s philosophy. In fact, the issue of politics, which is one of the noteworthy realms of human life, never escaped his attention. Mulla Sadra always emphasized Man’s social nature in his works and did not consider individual life to be enough even if it were intertwined with religion. In his view, the development of Man is possible only through living a social life. He also maintained that a society which is geared to provide the context for the growth and development of its members should be governed based on Islamic laws. Politics is different from religion in terms of origin, end, act, and passivity; however, it is completely melted in religion, which is the innermost and truth of politics. Mulla Sadra considered the relationship between religion and politics to be the same as the one between the intelligible and the sensible or between the inward and outward aspects. He argues that as the knowledge of physics is incomplete without the knowledge of metaphysics, using politics without resorting to religion will result in Man’s plunge into forms and ignorance of transcendent truths. This will cause some irreparable damages to human life. A correct clarification of Mulla Sadra’s philosophy is the best barrier against secularism, which emphasizes the separation of religion from politics.
    Keywords: Religion, politics, Transcendent Philosophy, Islamic ruler, secularism